Mijn KaasKoe kaas is veilig om te eten

Op Boerderij van Zeelst gaan wij met passie en hartstocht om met ons vak. Dit doen wij met zorg voor de natuur, onze dieren en het milieu. Bovendien staat veiligheid centraal bij het maken van onze kaas. Vorige week maakte Albert Heijn bekend dat het zijn boerenkaas terugroept. Waarin verschilt de boerenkaas van Albert Heijn van onze gepasteuriseerde kaas en wat maakt Mijn KaasKoe kaas veilig om te eten? In deze blog lees je meer hoe wij onze kaas veilig produceren.

Mijn KaasKoe kaas is veilig om te eten. Waarom? Dat lees je hier

Mijn KaasKoe kaas is veilig om te eten

Terugroepactie Albert Heijn

Op vrijdag 17 januari 2020 kondigde supermarktketen Albert Heijn een terugroepactie aan. De AH boerenkaas belegen 30+ (stukken en plakken) werd uit voorzorg uit de winkels gehaald. Het eten van deze kaas zou namelijk tot een voedselvergiftiging kunnen leiden. Natuurlijk kreeg deze terugroepactie veel media-aandacht. Het ging hier specifiek om de boerenkaas. 

Mijn KaasKoe kaas is geen boerenkaas

De kaas van Mijn KaasKoe wordt gemaakt met de melk van boerderij van Zeelst. Deze melk wordt in een moderne kaasfabriek  met een speciaal proces apart verwerkt tot mijn kaaskoekaas.  De melk wordt daarbij gepasteuriseerd waarbij de mogelijk aanwezige ziekte verwekkende bacteriën worden afgedood. Het productieproces staat onder toezicht van de keuringsinstanties. melk. Echte boerenkaas wordt op een boerderij gemaakt uit ongepasteuriseerde rauwe melk. Dit noemt men ook wel rauwmelkse kaas.

Verschil tussen gepasteuriseerde en ongepasteuriseerde melk

Er bestaan dus verschillen tussen gepasteuriseerde melk en ongepasteuriseerde melk. Daarom vatten we het nog even voor je samen:

  • Niet-gepasteuriseerde melk – rauwe melk die tijdens het productieproces van kaas niet wordt verhit. Dit vormt een van de kenmerken van boerenkaas;
  • Gepasteuriseerde melk – melk die tijdens het productieproces van kaas kortstondig wordt verhit om ziekteverwekkende  en bederfveroorzakende bacteriën te doden.

Pasteurisatie is slechts een klein onderdeel in het proces van kaas maken. Daarom lees je hieronder hoe de kaasproductie, rijping en verpakking verder tot stand komt.

Hoe verloopt de kaasproductie bij Mijn KaasKoe?

Bij Boerderij van Zeelst produceren wij onze melk een verantwoorde manier onder toezicht van verscheidene keuringsdiensten. De melk van onze koeien wordt opgevangen en vervolgens gekoeld naar de kaasfabriek gebracht. De kaasfabriek verwerkt onze melk tot kaas en doet dit op gecontroleerde en gecertificeerde wijze. Tijdens dit proces vindt ook de pasteurisatie van de melk plaats. Overigens houdt de kaasfabriek de melk van Boerderij van Zeelst helemaal apart van andere melk. 

Rijping van onze kaas

Na de productie rijpt onze kaas rijpt op houten planken in speciale rijpingskamers. In deze kamers zijn de bewaaromstandigheden zodanig dat er een optimale smaakvorming plaatsvindt. Afhankelijk van het soort kaas zijn er verschillende rijpingstijden:

  • Jong belegen kaas – 8 weken gerijpt;
  • Belegen kaas – 16 weken gerijpt;
  • Extra belegen kaas – 24 weken gerijpt;
  • Oude kaas – meer dan 10 maanden gerijpt.

Kaas veilig vacuüm verpakt 

Voor extra veiligheid van de kaas zorgen wij na de rijping voor een vacuüm verpakking. Mede daardoor is de kaas minstens 3 maanden houdbaar en kan je tot die tijd genieten van onze heerlijke Mijn KaasKoe kaas.

Vragen over de veiligheid van kaas?

Heb je nog vragen over onze boerderij, koeien, melk of kaas? Neem dan gerust contact met op met onze Kaaskoning Jo Penders. Vul daarom onderstaand formulier in of verstuur een email naar jo@mijnkaaskoe.nl. Wil je meer informatie over bestellen van kaas het afsluiten van ons kaas abonnement? Lees dan verder.

Jo Penders

Jo Penders

Kaaskoning