Herkomst van onze kaas

De herkomst van de Mijn KaasKoe kaas is Boerderij van Zeelst. In het Gelderse Hedel zet familie van Zeelst zich met ziel en zaligheid in voor hun koeien. De melk die van de boerderij afkomstig is, wordt in de kaasfabriek apart gehouden en verantwoord en gecontroleerd verwerkt tot onze heerlijke kaas. Milieuvriendelijk, verantwoord en dat ook nog eens voor een (h)eerlijk scherpe prijs!

De kaas is traceerbaar tot de melk van Van Zeelst

In de volgende alinea’s leggen we uit hoe de kaas terug te leiden naar de melk van Van Zeelst. Hierbij wordt de werkwijze gevolgd die gebruikelijk is in de kaassector: op basis van de houdbaarheidscode op de verpakte kaas kan worden nagegaan welke kaas is gebruikt (nummers). Op basis van de unieke nummers op de kaas is bekend waar en op welk tijdstip de kaas is gemaakt. Daarmee is ook te herleiden welke tank melk is gebruikt. De tank melk is weer de sleutel naar de boerderij en de koeien die de melk hebben geproduceerd.

Een boerderij met aandacht voor natuur, dierenwelzijn en kwaliteit

De melk wordt geproduceerd door de koeien van Bert, Ine en Joris van Zeelst. Het zijn gezonde Holsteiner koeien. De koeien verblijven in een moderne comfortabele stal. In de zomermaanden lopen zij in de wei. Er wordt in het voorjaar en de zomer aandacht besteed aan de bescherming van weidevogels. Daarnaast zijn aan de sloten natuurvriendelijke oevers ingericht voor een rijke populatie aan insecten. Alle van belang zijnde gegevens van de koeien en de melk worden vastgelegd. Hiermee zorgen wij voor een optimale dierenwelzijn en melkkwaliteit. Op de jaarlijkse boerderijdag en evenementen van Mijn KaasKoe bestaat de mogelijkheid om de koeien op de boerderij te bezichtigen en meer te leren. 

Gescheiden melkopslag en kaasproductie voor de boerderij Van Zeelst

De melk wordt na het melken gekoeld opgeslagen in een melktank ter grootte van circa 25.000 liter op de boerderij van Van Zeelst. Deze tank bevat de melk van alle koeien; deze wordt niet per koe apart gehouden Wanneer de melk voor mijn kaaskoe wordt gebruikt wordt deze opgehaald door een zo genaamde RMO wagen. De partij melk wordt direct naar de kaasfabriek gebracht. De kwaliteit van de melk staat onder streng toezicht. Bij de fabriek wordt melk opgeslagen in een aparte tank, zonder vermenging met melk van andere boerderijen.

Een uniek nummer per hele kaas

De melk wordt gepasteuriseerd (verhitting om bacteriën te doden) en verwerkt tot kaas volgens een uniek recept. Dit is wederom een gescheiden proces waarbij geen vermenging met andere melk plaatsvindt. Elke kaas wordt voorzien van een nummer. Dit nummer heet een caseïne-merknummer, te zien op de foto hiernaast. Via dit nummer kan worden herleid dat de kaas gemaakt is uit de melk van boerderij van Zeelst. Dit nummer is niet van de kaas te verwijderen.

Bij het verpakken wordt kaas voorzien KaasKoe-etiket

De kaas wordt na persen en pekelen gerijpt op houten kaasplanken in traditionele rijpingskamers. De rijpingsduur is 4 weken voor jonge kaas, 8 weken voor jong belegen kaas en 14 weken voor belegen kaas. Wanneer de kaas op leeftijd is, wordt iedere kaas in 20 stukken gesneden van 500 gram en direct verpakt. De verpakte kaas wordt speciaal voorzien van een etiket van Mijn KaasKoe. Bovendien kan door middel van de houdbaarheidsdatum worden nagegaan welke partij kazen (caseïne-merknummer) is gebruikt. Dit caseïne-merknummer is bekend bij de verpakker, de rijper en de kaasfabriek, en kan, zoals gezegd, worden herleid naar de gebruikte melk van Van Zeelst.