Hoe schaaf jij je kaas?

Een simpele vraag, maar bestaat er ook een simpele techniek?

De kaas van Mijn KaasKoe wordt vacuüm verpakt. Op deze manier is de kaas lekker lang houdbaar. Er bestaat een handige lus waarmee je de kaas kunt openmaken. Daarna volgt het volgende belangrijke moment, het schaven van de kaas. Maar hoe schaaf je kaas het best? Onze KaasKoning Jo Penders, in 2019 nog uitgeroepen tot kaaskeurder van het jaar, doet ’t voor in onze video.

Zo schaaf je onze kaas – video + uitleg

Bekijk de video van Jo Penders en Bert van Zeelst. Jo doet voor hoe je de kaas uitpakt en schaaft.

Lees de uitleg:

  • Stap 1 – Haal de sticker van de kaas af;
  • Stap 2 – Trek rechts of links aan het lipje op de zak open te trekken;
  • Stap 3 – Haal de kaas uit de verpakking;
  • Stap 4 – Snijd de korst eraf;
  • Stap 5 – Zet de kaas op zijn rug;
  • Stap 6 – Schaven maar! Schaaf de kaas naar je toe.
  • Stap 7 – Is de kaas half op? Leg de kaas plat op een bord of plank. Snijd de kaas vervolgens door de kaasschaaf naar je toe te bewegen.

Wat heb je nodig bij het schaven van kaas?

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt voor het schaven van kaas. We beginnen bij het begin.

Zorg voor een stevig oppervlak

De eerste stap bij het schaven van kaas, een stevige en vaste ondergrond. Vaak wordt dit over het hoofd gezien, maar toch is dit onwijs belangrijk. Zorg ervoor dat je de kaas op een stevig oppervlak legt dat vooral niet kan kantelen. Gebruik een broodplank of schaaf de kaas op het aanrecht.

Kaas schaven op een bord?

Als je het topje van je duim liefhebt, doe je dat beter niet! Een bord kan namelijk kantelen vanwege de druk die je zet op de kaasschaaf.

“Onze lactosevrije en vegetarische kaas is vacuüm verpakt en daarom lekker lang houdbaar.”

Zorg voor een goede kaasschaaf

Ieder huishouden heeft wel een kaasschaaf. Toch verschilt de kwaliteit tussen de producten enorm. Als je goed wilt kunnen schaven, is het belangrijk dat je beschikt over een goede kaasschaaf. Maar wat is precies een goede kaasschaaf? Hierbij een aantal eigenschappen:

1. Mes

Het mes van een goede kaasschaaf is natuurlijk lekker scherp. Ook staat het mes in een goede hoek tot de kaas. Dat zorgt ervoor dat de kaas niet te dun, maar ook niet te dik geschaafd wordt.

2. Metaal

Het metaal van een kaasschaaf moet de juiste dikte hebben en moet flexibel zijn.

3. Handvat

Het handvat zorgt voor een goede grip op de kaasschaaf. Tegenwoordig zijn er zelfs al ergonomische kaasschaven!

Niet te hard, niet te zacht

De kaas van Mijn KaasKoe is ideaal om te schaven vanwege zijn consistentie. Om een kaas te schaven moet deze niet te hard, maar zeker niet te zacht zijn. Voor hele harde kazen heb je zelfs weer speciale kaasschaven.

Heb jij een bijzondere kaasschaaf-techniek?

Heb jij zelf nog een goede techniek om kaas te schaven? Laat dan een berichtje achter en wie weet delen we deze techniek via onze Facebook-pagina! Heb je trouwens zin in kaas gekregen na het lezen van dit artikel? Plaats dan je bestelling in onze kaaswinkel.

Jo Penders

Jo Penders

KaasKoning