Koeien en zwangerschapsverlof

Onze koeien krijgen 2 weken extra verlof!

Laatst mochten we weer een nieuw kalfje op de wereld verwelkomen: kaaskoetje Ari werd geboren! Veel aandacht gaat uit naar het nieuwe kalfje, zo kreeg Ari zelfs een Valentijnskaart van een van onze abonnees! Toch staan wij even stil bij de dames die een bevalling ondergaan. In deze blog lees je meer meer over drachtige koeien en zwangerschapsverlof.

Koeien en zwangerschapsverlof, hoe zit dat precies?

Koeien en zwangerschapsverlof, hoe zit dat precies?

Krijgen koeien ook zwangerschapsverlof?

Jazeker, net als mensen krijgen drachtige koeien ook zwangerschapsverlof. Melkkoeien die een kalfje krijgen moeten voor de geboorte voldoende rust hebben om aan een goede volgende melkproductie (lactatie) te kunnen beginnen. Onze dames zorgen met hun melk voor de heerlijke Mijn KaasKoe kaas. En dat is hard werken samen met Bert, Ine en Joris!

Boer Joris met Kalfje

Foto van onze Facebookpagina: boer Joris met de nieuwste aanwinst van de familie, Ari!

Hoe lang duurt het zwangerschapsverlof bij koeien?

Zo’n 6 weken voor het afkalven, gaat het zwangerschapsverlof in bij onze koeien. Dat is 2 weken extra rust ten opzichte van andere bedrijven. Nu kan het zo zijn dat een koe 2 weken eerder een kalfje krijgen dan de werkelijke uitrekendatum van 280 dagen dracht. We hebben dan ook besloten om al onze melkkoeien twee weken eerder met zwangerschap verlof te laten gaan zodat ze zeker voldoende rust krijgen. De periode rond het afkalven (we noemen dit de transitieperiode) is de belangrijkste periode van een melkkoe.

Wat houdt zwangerschapsverlof bij koeien in?

Zeker kort voor het afkalven is het belangrijk dat de koe genoeg rust krijgt. Koeien worden dan uit de groep melkkoeien gehaald en gaan naar een andere stal om tot rust te komen. Deze koeien krijgen dan ook een ander speciaal rantsoen als de melkkoeien. Daarnaast speelt beweging een grote rol. Net als voor mensen, is dit voor koeien erg belangrijk. Zeker in de laatste weken voor de bevalling! Je kan stellen dat het een vorm van zwangerschapsgymnastiek is.

Naast voeding en beweging, geven wij de koeien de laatste weken ook extra liefde en aandacht. Zeker boerin Ine staat bekend om haar bijzondere band met de dames!

Boerin Ine Knuffelt Esther 80

Beeld: Ine knuffelt Esther 80, de koe die iedere dag speciaal naar haar toekomt om lekker te worden gekroeld.

En na de bevalling?

Een bevalling kost natuurlijk een hoop energie. Na een paar dagen rustig aan doen is de koe vaak alweer de oude. Op dat moment gaat ook de melkproductie weer van start. Van deze melk maken wij onze heerlijke kaas die je terugziet in onze online kaaswinkel.

Meer weten over het leven op de boerderij?

Wil je meer te weten komen over het leven op de boerderij? Houd dan onze blogs in de gaten. Heb je nog vragen over hoe wij onze kaas maken? Wil je meer informatie over het afsluiten van een kaas abonnement? Aarzel dan niet en laat iets van je horen via onderstaand contactformulier

“Proef de liefde en aandacht die wij onze koeien geven. Plaats een eenmalige bestelling en laat je overtuigen!