Biodiversiteit op Boerderij van Zeelst

Waarom wij verantwoord omgaan met dieren, het klimaat en milieu

Wij vinden het fantastisch om te horen of lezen als iemand van onze kaas geniet. Maar minstens net zo belangrijk vinden wij het om verantwoord om te gaan met ons boerenbedrijf. Op boerderij van Zeelst besteden wij dan ook veel aandacht aan de gezondheid en welzijn van onze koeien, het klimaat en milieu. Ook een goede biodiversiteit is onderdeel van een verantwoord boeren. Daarom zullen we 1000 m² bloemmengsel gaan zaaien.

Bert en Joris, samen met 'onze dames'

Bert en Joris, samen met onze koeien op Boerderij van Zeelst

Waarom bloemmengsel?

Bloemmengsel bevatten bloemen en planten die essentieel zijn voor een goede biodiversiteit. De bloemen en planten zijn goed voor insecten, bijen, vlinders en tal van andere onder de grond. Al deze diversiteit dieren houdt de natuur mooi in balans. Samen zorgt dit voor een levende en productieve natuur. Dit noemen we ook wel biodiversiteit.

Koeien zijn topsporters

Boer Joris is bewust bezig om zo veel mogelijk voer van zijn land af te halen. Op die manier blijft er meer grond over voor rauwe natuur. “Mijn koeien zijn topsporters. Hoe beter ik voor ze zorg, hoe beter ze hun melk produceren. Zonder gezonde voeding voor onze dames, krijgen we geen goed en gezond eindproduct (heerlijke kaas). En dat is waar wij ons iedere dag voor inzetten.”

“Mijn koeien zijn topsporters. Hoe beter ik voor ze zorg, hoe beter ze hun melk produceren.”

Zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en antibiotica

Op de boerderij gaan we duurzaam om met onze dieren. “We gunnen onze koeien een prachtig, lang leven”, aldus Joris. Daarbij hoort ook dat we minder bestrijdingsmiddelen en minder antibiotica gebruiken. Dat is niet alleen goed voor mens en dier, maar bespaart simpelweg ook geld. Dat zorgt er weer voor dat we op andere vlakken kunnen investeren in duurzaamheid op onze boerderij.

Boeren in het Nederlandse landschap

“Als boeren staan wij dichter bij de natuur dan wie dan ook”, aldus boer Bert. “Wij boeren zijn vakmensen op het gebied van natuur.” Wij vinden het dan ook prachtig om te zien als mensen genieten van koeien in de wei. Op Boerderij van Zeelst zeggen wij dan wel eens: de boer is de tuinman van ons Nederlandse landschap!

Heb je nog vragen over Boerderij van Zeelst? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Joris van Zeelst

Joris van Zeelst

Mijn Kaaskoe boer