De koeien mogen weer naar buiten

In tegenstelling tot wij als mensen, mogen onze koeien gelukkig wél onbezorgd naar buiten!

Ieder jaar is het weer een prachtig gezicht: de koeien mogen weer naar buiten. Boer Bert, boerin Ine en boer Joris glunderen weer van oor tot oor als de koeien weer naar buiten mogen en hun gebruikelijke koeiendans doen. Op zondag 5 april 2020 was het zover. Op Boerderij van Zeelst mochten Roza 40, Wendy 4, Lucy 48, Martje 31 en Joke 142 en hun vrienden en vriendinnen weer naar buiten!

Waarom mogen de koeien weer naar buiten?

Allereerst vinden de koeien het heerlijk om te grazen op het gras van Boerderij van Zeelst. En dát is te zien! Daarnaast geldt het eiwitrijke gras op de boerderij als gezonde voeding. Wist je trouwens al dat de gele kleur van de kaas komt vanwege het caroteen in het verse gras? Het eten van gras heeft zo indirect een groot effect op de kwaliteit van onze kaas. Door deze voeding hoeven de koeien minder onverzadigde vetten tot zich te nemen. Dat maakt de dames gezonder én de kaas wordt daardoor zachter.

“Proef de vrijheid! Als koeien veel vers gras eten, is de kaas te herkennen aan een mooi gele kleur (vanwege het caroteen) en is de kaas zachter (vanwege de onverzadigde zachte vetten).”

Krachtvoergift kan naar beneden

Koeien gaan graag de wei in maar moeten daarnaast ook nog worden bijgevoerd op stal. Dit gebeurt dan s’ nachts als de koeien op stal blijven staan. Doordat de koeien het malse weidegras eten waar heel veel eiwit in zit kan ook de krachtvoergift naar beneden. Dit is weer gunstig is voor de voerkosten per kilo melk. Op die manier blijven de prijzen in onze online kaaswinkel ook aantrekkelijk!

Hoe vaak mogen de koeien naar buiten?

Vanaf dit punt gaan onze koeien dit jaar weer minimaal 120 dagen voor 6 uur per dag de wei in. Het is natuurlijk afhankelijk  van het weer, maar we hopen dat de koeien dit jaar weer zo veel mogelijk zullen grazen in de wei!

De Koeien mogen weer naar buiten - 5 april 2020!

Onze koeien mogen weer naar buiten – 5 april 2020

Waarom mogen de koeien dit jaar zo vroeg naar buiten?

Het is dit jaar erg vroeg dat de koeien weer de wei in mogen. Meestal is dat begin mei. Hoe komt het toch dat de koeien dit jaar vroeg de wei in gaan? Wij lieten boer Bert aan het woord:

“Door de droogte van de laatste maand is de draagkracht van de grond goed zodat de koeien de grasmat niet kapot lopen.”

Waarom doen koeien een koeiendans?

Normaal gesproken bewegen koeien niet erg veel. Ze grazen lekker wat gras, ze lopen wat door de wei, maar ze vinden het vooral heerlijk om lekker te liggen en uit te rusten. Dat maakt het extra bijzonder dat de koeien gaan springen, dansen en volop bewegen! Deze koeiendans is ware vrijheid en blijheid. Onze dames hebben het al bijzonder goed op Boerderij van Zeelst, maar wanneer ze weer naar buiten mogen dan zijn ze éxtra blij!

Meer weten over weidegang van koeien?

Zou je graag meer willen weten over de weidegang van koeien? Laat dan even een berichtje achter via het contactformulier. We vinden het namelijk leuk om van je te horen. Ook als je nog vragen hebt over ons kaas abonnement dan horen wij graag van je.

Ine van Zeelst

Ine van Zeelst

Mijn Kaaskoe boerin