Boter, kaas & eieren

Boter, kaas & eieren: Mijn KaasKoe breidt assortiment uit

Goed nieuws voor liefhebbers van (h)eerlijke streekproducten! Vanaf heden bestel je op MijnKaasKoe.nl de kakelverse eieren van Boerderij Zonneveld en de gekarnde roomboter van Boerderij Den Eelder. Mijn Boter, Kaas & Eieren, dus! Wij weten al dat de kaas van Mijn KaasKoe lekker is, maar wat maakt deze eieren en boter toch zo uniek en lekker? Wie anders dan Linda de Groot (Zonneveld) en Willem van der Schans (Den Eelder) kunnen ons hierover vertellen!

Vrije uitloopeieren van Boerderij Zonneveld

Samen met haar man Joop runt Linda de Groot Boerderij Zonneveld in Rossum. Naast een recreatietak, zijn er melkveekoeien en legkippen op de boerderij. Overduidelijk is dat de liefde en zorg voor de dieren centraal staat. “Onze kippen zijn in uitstekende conditie. Ze krijgen gezond voer en hebben een hele fijne leefomgeving. Ze scharrelen in het weiland en in het aangrenzende ‘kippenbos’, dat vinden ze heerlijk. Veel mensen denken onterecht dat scharrelei-kippen buiten lopen, maar die scharrelen alleen binnen. Dit in tegenstelling tot onze vrije uitloopkippen”, aldus de trotse eigenaresse.

Verschil tussen vers ei en ‘normaal’ ei?

Het is duidelijk dat de dieren het goed hebben bij Linda en Joop op de boerderij. Maar wat is precies het verschil tussen een vers ei en minder vers ei uit de supermarkt? Linda hierover: “Een duidelijk verschil is wanneer je een ei gaat bakken in de pan. Een vers ei zal zijn vorm veel beter behouden. Daarnaast heeft een vers ei een veel vollere smaak dan een ‘normaal’ ei. Niet voor niets komen mensen van ver speciaal naar ons toe om onze verse eieren te halen. Eigenlijk moet je het zelf proeven om te geloven!

 

Smeuïg gekarnde roomboter van Zuivelboerderij Den Eelder

De boter bij Den Eelder wordt volgens authentiek recept bereid. Op de boerderij zelf maken ze klassiek gekarnde boter met lekkere karnemelk als bijproduct (of andersom). De boter van Den Eelder krijgt daarom een lekkere, fris zurige smaak. Willem van der Schans over het bereidingsproces: “Wij pasteuriseren de melk van onze koeien om bepaalde bacteriën onschadelijk te maken. Daarna laten we de volle melk 16 uur fermenteren. Als dit proces is afgerond kan het karnen beginnen. Door de tank rond te draaien (karnen), hierdoor klonteren de vetbolletjes in de melk samen tot boterklontjes. De gekarnde karnemelk is nu klaar om afgevuld te worden. De boterklonten worden vervolgens gewassen en daarna met de hand uit de karn gehaald. Door deze manier van werken heb je ‘echt’ gekarnde karnemelk en roomboter, en dat proef je!”.

 

Als een warm mes door de boter

Wie de roomboter al eens heeft geproefd, die weet dat de smaak uniek is. Over het smeren en bewaren van de boter geeft Willem ons de volgende tips: “De boter is prima een langere tijd te bewaren en ideaal om in te vriezen. Is de boter nog wat hard als je deze uit de koelkast haalt? Zet wat boter zo’n 20 seconden op 900 watt in de magnetron. Op die manier ga je als een warm mes door de boter!”, besluit hij met een knipoog.

 

 

Mijn Boter, Kaas & Eieren

Ook onze ‘kaaskoning’ Jo Penders is in zijn nopjes met de uitbreiding met eieren en boter aan het assortiment. “Je ziet dat de abonnees van Mijn KaasKoe écht genieten van eerlijke en lokale producten. De zorg die wij als lokale ondernemers steken in ons bedrijf, proef je echt terug in de smaak. Wij zijn daarom erg blij dat we boter, kaas en eieren als een geheel aan kunnen bieden op MijnKaaskoe.nl.”